رد کردن پیوندها

آزمایشگاه مرجع کیفیت شبکه

موضوع پروژه:
تاریخ شروع پروژه:

1402

مدت زمان اجرا:

7 ماه

مجری

معاونت متولی:

شبکه‌های نوین

معرفی

پایش مستمر کیفیت شبکه همواره مساله‌­ای مهم برای داشتن شبکه‌­ای پایدار می‌­باشد. به همین جهت می­‌بایست با ارزیابی داده­‌های تجمیعی در OSS و یا انجام آزمون‌­هایی همچون Drive Test (DT) وضعیت کیفی شبکه را تحت نظر داشت و در مواقع لازم تغییرات متناسب را برای بهینه­‌سازی شبکه انجام داد. اما در موارد بسیاری جهت انجام یک ارزیابی دقیق تنها آزمون­‌های میدانی کارساز نیستند. در واقع آزمون­‌های میدانی شرایطی نزدیک به تجربه کاربر را دارند که البته مزیت قابل توجهی است اما اشکال این آزمون­‌ها در این است که شرایط کنترل نشده فراوانی هم در این نوع آزمون­‌ها وجود دارد که نهایتا عیب‌­یابی و بهینه‌سازی نهایی شبکه را با پیچیدگی‌­های فراوانی مواجه می‌­کند. لذا این نیاز احساس می‌­گردد که با توجه به تجربیات دیگر اپراتورهای مطرح جهان، بستر آزمونی جهت ارزیابی عملکرد  شبکه شکل گیرد که در کنار آزمون‌­های میدانی و اطلاعات OSS بتواند در جهت بهینه­‌سازی شبکه موثر واقع شود.

هدف

هدف اولیه از اجرای این پروژه ایجاد بستری آزمایشگاهی برای جمع آوری داده جهت استفاده از آنها در بهینه‌­سازی شبکه است. تمرکز کار روی قسمت Radio Access Network (RAN) و به همین جهت با استقرار BBU ها و RRU های متعلق به وندورهای مختلف در محیط آزمایشگاه، امکان آزمون گوشی­‌های متفاوت و ارزیابی پارامترهای عملکردی در یک محیط کنترل شده فراهم خواهد گردید. داده­‌های استخراج شده با ابزارهای کوناگونی با داده‌­های حاصل از تست­‌های میدانی یا داده­‌های OSS مقایسه خواهند شد و نهایتا قابلیت جدیدی را در اختیار شرکت برای بهینه­‌سازی شبکه قرار خواهد داد. به عنوان نمونه می‌توان مقدار شاخص‌های کلیدی مورد انتظار در شبکه را در محیط آزمایشگاه به‌دست آورد. این مقادیر در ارزیابی و بهبود عملکرد شبکه کمک شایانی خواهند نمود. هدف بعدی از اجرای این پروژه ایجاد مسیری برای ارزیابی فیچرهای خریداری شده و یا در آستانه خریداری از وندورهای مختلف است. همواره وندورها در حال ارائه فیچرهای جدیدی هستند که هر کدام تاثیری در بهبود کیفیت و مدیریت شبکه دارند. موارد متعددی وجود داشته است که با خریداری فیچر جدید و راه‌­اندازی آن بهبود مورد انتظار حاصل نشده است و یا به جهت حضور فیچرهای دیگر و عدم امکان آزمون آن‌ها در شرایط کنترل شده همچنان درک صحیحی از میزان تاثیرگذاری آنها وجود ندارد. یکی از اهداف ایجاد این آزمایشگاه تست این فیچرها پیش از خریداری رسمی در یک محیط کنترل شده و اطمینان از تاثیرگذار بودن آنها در عملکرد شبکه است. با انجام این کار امید است که به خرید فیچرهای مناسب برای بهبود وضعیت شبکه کمک شایانی گردد و از انجام خریدهای غیرضرور جلوگیری به عمل آید. در مجموع اهداف موردی مربوط به احداث آزمایشگاه مرجع کیفیت شبکه را می‌­توان به­‌صورت زیر بیان کرد:
  • تولید داده­‌های پایه‌ای مقایسه‌­ای برای ارزیابی دقیق وضعیت شبکه
  • تولید داده­‌های پایه‌­ای برای به­‌کارگیری آن‌ها در الگوریتم­‌های AI جهت بهره­برداری در امور فنی، planning، بازاریابی و ...
  • کمک به کاهش مصرف توان در سایت‌ها و صرفه­‌جویی در هزینه‌های مربوط به انرژی و کاهش تشعشعات مضر در سطح شهرها
  • فراهم نمودن بستری برای انتخاب صحیح سخت‌افزارها و فیچرهای نرم‌افزاری در شبکه

ضرورت

استفاده از یک آزمایشگاه مرجع برای ارزیابی وضعیت سخت­‌افزارها و نرم‌­افزارهای به­‌کارگیری شده در شبکه بخصوص در حوزه RAN در قسمت تحقیق و توسعه بسیاری از اپراتورهای مطرح دنیا اجرایی شده است. با توجه به آنچه پیش‌تر نیز بیان شد راه‌­اندازی این آزمایشگاه می‌تواند کمک قابل توجهی به بهینه­‌سازی شبکه و انتخاب مناسب فیچرهای خریداری شده از وندورها کند. همچنین برخی ویژگی­‌های مطرح شده در مباحث مربوط به بهینه‌­سازی vendor specific هستند و در استانداردها برای آن‌ها قاعده مشخصی تعریف نشده است. همچنین تنظیم برخی از پارامترها نیز به chipset موجود در هر گوشی وابسته است که نیاز است به ازای گوشی‌های متدوال در شبکه این پارامترها بررسی گردند. مجموعه این عوامل باعث می‌­شوند تا راه­‌اندازی یک آزمایشگاه مرجع کیفیت شبکه در مرکز تحقیق و توسعه امری ضروری باشد.

دستاوردها

دستاوردهای مورد انتظار تهیه بستری تکرارپذیر برای تست فیچرهای برنامه‌ ریزی شده برای خرید پیش از خرید آن‌هاست تا بدین ترتیب از آسیب‌های مالی احتمالی جلوگیری گردد. همچنین بستر مناسبی برای مقایسه و benchmark کیفیت شبکه کنونی نیز به دست خواهد آمد.

حوزه های قابل بهره برداری